VERHELDEREN VAN ARBEIDSMOGELIJKHEDEN
ARBEIDSDESKUNDIG ADVIES
Een periode van arbeidsongeschiktheid is ingrijpend. Vaak raakt de balans tussen mens en werk ernstig verstoord en groeit het risico van langdurige uitval. Een arbeidsdeskundige kan ondersteunen om die situatie te voorkomen of om het evenwicht snel te herstellen. De arbeidsdeskundige zorgt, in overleg met de werknemer, de werkgever en de bedrijfsarts, voor de meest effectieve route naar duurzaam herstel.
Bekijk hier ons
Stappenplan
Aanleiding
Beoordelende rol
Adviserend rol individu of organisatie
Hij adviseert op welke manier werknemer en werkgever de re-integratie vorm kunnen geven zodat de mogelijkheden voor werkhervatting weer toenemen. Hij geeft daarbij aan wat de voorwaarden zijn om weer aan de slag te kunnen en hoe werkgever en werknemer die kunnen realiseren. Ook adviseert de arbeidsdeskundige over mogelijke aanpassingen. Ten slotte bekijkt hij of er financiële compensatie mogelijk is zodat werknemer of werkgever niet de dupe worden van verminderde productiviteit.
De arbeidsdeskundige heeft traditioneel primair een beoordelende en adviserende rol gericht op het individu. De laatste jaren is de arbeidsdeskundige echter steeds meer werkzaam als adviseur van organisaties. Deze rol ontstaat op een natuurlijke manier uit de individuele verzuimcasuïstiek, wanneer een arbeidsdeskundige langer voor een organisatie werkt, bijvoorbeeld als interne arbeidsdeskundige of als arbeidsdeskundige bij een arbodienst. Het is dan een logische stap om op basis van individuele casuïstiek te adviseren over gemeenschappelijke factoren en algemene oplossingsrichtingen.
Ook zelfstandige arbeidsdeskundigen kunnen opdrachten aannemen waarbij zij deze rol vervullen. Hetzelfde geldt voor arbeidsdeskundigen werkzaam bij een arbeidsdeskundig bureau, re-integratiebedrijf of verzekeringsmaatschappij (bij schadelastbeperking).
Het advies van de arbeidsdeskundige kan onder andere gaan over hoe de werkgever verzuim kan voorkomen, benodigde aanpassingen en hoe de werkgever deze kan realiseren, verplichtingen en mogelijkheden van de werkgever binnen de geldige wet- en regelgeving, compensatie om de financiële schade te beperken of te dekken, beleidswijzigingen om het verzuim te verminderen en misschien zelfs de productiviteit te verhogen.
Coachend en begeleidend rol individu en organisatie
De arbeidsdeskundige kan dan als uitvoerder betrokken zijn bij de verzuimproblematiek. Hij kan dit doen als coach. De arbeidsdeskundige stelt zich dan direct ten dienste van het individu en ondersteunt deze een-op-een inhoudelijk en procesmatig om de gestelde doelen te behalen.
De arbeidsdeskundige is naast beoordelaar of adviseur ook daadwerkelijk betrokken bij de in- en uitvoering van verzuimbeleid. Hij kan dit doen als trainer of coach naar gelang de situatie en de vraagstelling van de opdrachtgever. De arbeidsdeskundige kan bijvoorbeeld leidinggevenden trainen in verzuimpreventie en de omgang met verzuimende werknemers. Casemanagers of re-integratieadviseurs hebben behoefte aan arbeidskundige coaching om effectiever en efficiënter hun werk te kunnen doen. Ten slotte worden arbeidsdeskundigen steeds vaker zelf ingezet als casemanager of re-integratieadviseur. Vanuit hun kennis kunnen zij immers het verzuimproces adequaat en voortvarend begeleiden.
Proces in stappen
Betrokkenen in het proces
Methodiek en werkwijze
Om het onderzoek goed voor te kunnen bereiden heeft de arbeidsdeskundige de volgende zaken nodig: